MM Zamość

Informacje z Zamościa i okolic

Zakupy

6 zasad magazynowania produktów spożywczych

Praca w sklepie to nie tylko obsługa klienta, ale również dbałość o powierzony towar. Jak sprzedawać artykuły spożywcze naprawdę skutecznie? Nie zyskają one aprobaty klientów, gdy będą nieestetycznie wyglądały. Możliwość wyeksponowania danego produktu w sposób estetyczny i zachęcający do kupienia to przede wszystkim zasługa prawidłowego magazynowania. Poznaj 5 podstawowych zasad przechowywania produktów w magazynach!

1. FIFO

To złota zasada każdego sprzedawcy i magazyniera – „first in, first out”. Produkt, który został położony na półkę jako pierwszy, powinien jako pierwszy zostać sprzedany. Jak tym pokierować? Ważne, aby na bieżąco kontrolować terminy przydatności każdego produktu w magazynie, wystawiając do wyeksponowania na półce te z najkrótszą datą i wysuwając je na przód regału – tak, aby klient sięgnął właśnie po nie.

2. Przechowuj towar na paletach

Towar otrzymujesz od dostawcy na europalecie, w oryginalnych opakowaniach ułożonych w foremny stos, ściśle owinięty folią stretchową? Tak też powinien być przechowywany na półkach magazynowych. W razie konieczności warto złożyć z kilku palet jedną pełną i ponownie ją zafoliować, aby mogła być bezpiecznie przetransportowana wózkiem widłowym na półkę w magazynie.

3. Ciężkie na dole!

Gdy samodzielnie pakujesz palety do odstawienia na magazyn, staraj się ustawiać produkty cięższe (słoiki, puszki, butelki) na samym dole palety. Lekkie rzeczy, takie jak chrupki, ciastka czy makarony umieszczaj na górze. Dzięki temu ciężkie produkty nie zgniotą tych lekkich i mniej towaru będzie trzeba przeznaczyć na straty.

4. Pudełka zawsze wypełnione

Unikaj pustych przestrzeni w pudełkach, w których przyjeżdża nowy towar. Staraj się dopełniać je innymi produktami z tej samej kategorii. Dzięki temu towar będzie równo układał się na palecie, bez ugniatania pustych miejsc w kartonowych pudłach – to z kolei zmniejsza ryzyko ewentualnego uszkodzenia opakowań produktów.

5. Czyste regały sklepowe

Rozlany napój na półce, cieknąca mozzarella, pokruszone resztki chipsów wypadające z rozdartego opakowania – takie rzeczy zdarzają się w każdym sklepie. Nie sposób ich uniknąć, bo wiele takich strat robią klienci. Bezwzględnie jednak należy utrzymywać regały sklepowe w czystości, reagując na każde takie zabrudzenie. Pamiętaj – brud przyciąga muchy, mole spożywcze, a nawet myszy, które mogą poważnie zaszkodzić Twojemu sklepowi!

6. Serwis regałów sklepowych

Opadająca półka, przez którą towar stale zsuwa się na podłogę, czy rdzewiejący korpus regału – to może się zdarzyć po latach użytkowania metalowych mebli do sklepu. Dlatego należy dbać również o serwis regałów sklepowych. To usługa specjalistyczna, dzięki której masz pewność, że klienci mogą sięgać po wybrane produkty na regały, których stanowi technicznemu nie można niczego zarzucić!

Magazynowanie produktów spożywczych w odpowiednich pomieszczeniach przy właściwej temperaturze i wilgotności powietrza to tylko nieliczne zasady, jakich trzeba się trzymać, aby zagwarantować swoim klientom pierwszorzędną świeżość produktów. Ważne jest również to, w jaki sposób wykładasz towar na półki i co się potem z nim dzieje!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ