Uprawa gatunku, będącego połączeniem kapusty właściwej i warzywnej, może przynieść duże zyski finansowe ze względu na wykorzystywanie rośliny w produkcji różnorodnych olei. Rzepak ozimy narażony jest jednak na różnorodne schorzenia. Warto wiedzieć, jaka są objawy najpopularniejszych chorób.
Sucha zgnilizna kapustnych
Infekcja ta dotyczy nie tylko rzepaku, ale i wielu warzyw. Może on prowadzić do znaczących strat w plonie, sięgających nawet 75 procent. Jesienne infekcje liści często prowadzą do osłabienia rośliny i obniżenia jej odporności na niskie temperatury. Choroba rozprzestrzenia się zazwyczaj w okresie wegetacji, szczególnie w przypadku wysokiej wilgotności powietrza. Prowodyr infekcji atakuje rzepak jesienią, gdy temperatura powietrza utrzymuje się powyżej piętnastu stopni Celsjusza. Choroba, rozwijająca się w tym okresie, jest szczególnie niebezpieczna dla upraw. Na przeobrażenia narażone są siewki, liścienie oraz liście właściwe. Objawy infekcji stanowią jasnobrunatne plamy z brązową otoczką o średnicy od 3 do 20 mm, przybierające zazwyczaj owalny kształt. Na liściach pojawiają się również charakterystyczne, czarne punkciki, będące owocnikami grzyba. Kiedy osiągają one dojrzałość, następuje uwolnienie zarodników konidialnych, co doprowadza do porażenia kolejnych roślin. Wiosenna infekcja objawia się zwężeniem szyjki korzeniowej. Na łodygach zaobserwować można także brunatne plamy z piknidiami. Problem stanowią również szkodniki, uszkadzające tkanki roślin. Chcąc zapobiec infekcji, należy m.in. wyeliminować samosiewy rzepaku, zwalczać szkodniki, oraz stosować właściwy płodozmian.
Zgnilizna twardzikowa
Chorobę rzepaku ozimego powoduje grzyb, należący do rodziny workowców. Jego ekspansja prowadzi do znaczących strat w plonie, również w okresie jego przechowywania. Grzyb rozprzestrzenia się w okresie wegetacji. Optymalne warunki do jego rozwoju stanowią: wysoka wilgotność gleby oraz temperatura powietrza w graniach od 16 do 22 stopni Celsjusza. Porażeniu ulegają liście, łodygi oraz inne części rośliny, które w konsekwencji infekcji zamierają i gniją. Wśród działań zapobiegawczych warto wskazać: stosowanie kilkuletniego płodozmianu z jednoliściennymi, unikanie gęstego siewu i racjonalne nawożenie plantacji.
Uprawiając rzepak ozimy, należy pamiętać o jego nawożeniu oraz stosowaniu odpowiednich zabiegów, wspomagających odporność rośliny. W przypadku zaobserwowania objawów niebezpiecznych chorób, warto zdecydować się na wykorzystywanie środków zwalczających dostępnych na stronie Syngenta.pl.