MM Zamość

Informacje z Zamościa i okolic

Rozrywka

Poradnik przygotowywania kawy we French Pressie

Kawa ma wielu swoich zwolenników, wśród których znaleźć można jej prawdziwych fascynatów. Jeśli jesteś jednym z nich, zapewne znasz wiele faktów i ciekawostek z nią związanych. Każdy prawdziwy amator baristyki, niezależnie od tego, czy zajmuje się nią zawodowo, czy tylko hobbystycznie, powinien także poznać różne metody przyrządzania kawy – również te alternatywne. Poznaj jedną z nich i poszerz swoją baristyczną wiedzę!

French Press – alternatywa dla ekspresu

Alternatywne metody parzenia kawy polegają w głównej mierze na używaniu urządzeń innych niż automatyczne czy ciśnieniowe ekspresy do kawy. W zamian korzysta się wówczas często z o wiele prostszych w obsłudze przyrządów, które wymagają nieco więcej uwagi. Nie oznacza to jednak, że proces staje się trudniejszy, jedynie mniej automatyczny, bo większość czynności wykonujemy samemu – niczego nie robi za nas maszyna. Ma to pewien urok i może sprawić, że przyrządzanie porannej filiżanki kawy stanie się Twoim ulubionym, codziennym rytuałem. Jedna z metod polega na parzeniu tego napoju przy pomocy zaparzacza, znanego pod nazwą french press. Choć jest on łatwy i przyjemny w użyciu, to jest kilka zasad, które warto poznać, zanim zaczniesz z niego korzystać.

Wszystko, co musisz wiedzieć

French press to urządzenie, dzięki któremu zaparzysz pyszną kawę bez fusów w kilka minut. Na rynku dostępne są różne jego rodzaje. Większość wykonana jest ze szkła, jednak ich tłoczek może być metalowy lub plastikowy. Różnią się one między sobą także pojemnością. W ofercie Cafe Panamera znajdziesz zarówno te najpopularniejsze, pozwalające na zaparzenie dwóch filiżanek kawy, jak i te większe, dzięki którym przyrządzisz ich nawet sześć. Wybierając french press dla siebie, dobrze wybrać zaufanego dostawę, jak profesjonalny sklep internetowy dla baristów czy palarnia kawy Wrocław to miasto, w którym znajdziesz je również stacjonarnie.

Każdy szczegół jest ważny

Zaparzenie filiżanki pysznej kawy za pomocą french pressu wymaga znajomości kilku ważnych zasad. Jedną z ważniejszych kwestii jest pamiętanie o zachowaniu odpowiedniego stosunku ilości kawy do wody – 6 gramów na każde 100 mililitrów. Dzięki temu uzyskasz odpowiednio nasycony i aromatyczny napój. Równie istotna jest także temperatura wody, która powinna mieć od 88 do 90 stopni Celsjusza. Sam proces parzenia kawy dzieli się na kilka etapów, jednak nie zajmuje on dłużej niż 5 minut!

Krok po kroku – parzenie kawy we french pressie

Początkowo kroki, które należy podjąć w celu zaparzenia kawy za pomocą french pressu, mogą wydawać się czasochłonne i przytłaczające, ale z każdym kolejnym razem będzie stawać się to prostsze i szybsze. Najpierw należy nalać do zaparzacza małą ilość wody, która tylko namoczy kawę. Dzięki temu można wydobyć z jej zmielonych ziaren pełnię smaku i aromatu. Po odczekaniu 30 sekund możesz uzupełnić dzbanek resztą wodą zgodnie ze znanymi ci już proporcjami. Czas parzenia wynosi około 3 minut, a po ich upływie należy opuścić dźwignię i gotowe! Nie pozostaje nic innego jak cieszyć się aromatyczną i mocną filiżanką lub dwiema kawy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ